Gråtmilda farbröder

Publicerad 2007-09-28 09:00:22 i Allmänt,

image15image16image17image19

Hösten tycks locka fram de gråtmilda farbröderna. De gamla poprävarna Nick Lowe, Richard Hawley och Edwyn Collins har samtliga släppt nya skivor. Ambitionen tycks vara tidlösa evergreens på temat nostalgi och olycklig kärlek som ibland gränsar till det patetiska, men ändå i slutändan fungerar bra som trivsam hemmalyssning. Melodierna är alltid högprioriterade och respekten för pophistorien stor.
Nick Lowes At My Age är en stillsam historia med sedvanligt högklassigt låtskriveri som förädlas och förfinas för varje år. Ibland gränsar det hela till dansbandpoesi, men landar istället på rätt sida, behagligt i läsfåtöljen med en konjak i handen. Richard Hawley tar däremot ut svängarna och soundet mer och travesterar Roy Orbison och Gene Pitney enligt beprövad Pulp-formel medan Edwyn Collins finstämt soulsamtalar med Stax-legender som Otis Redding och Wilson Pickett i tankarna.

På det hela taget handlar det om skivor från tre poppensionärer med små anspråk på att vara hippa. Det är med andra ord inget revolutionerande under pophimlen, men gedigna pophantverk från ödmjuka, förnuftiga och distingerade pophjältar från förr. Av någon anledning tycker jag Jens Lekmans nya går i samma stil. Mer på ont än på gott. Man hittar samma romantiska undertoner, stillsamma eftertänksamhet och popnostalgiska ambitioner på Night Falls Over Kortedala, men saknar rastlösheten och upptäckarlustan från tidigare saker. Lekmans lillgamla approach är med andra ord inte helt klädsam, han borde istället dammat av Rocky Dennis-identiteten och fortsatt göra naiva och misantropiska indieanthems med Supremes-loopar och synttrumpeter.

Dysfunktionella soundtrack

Publicerad 2007-09-23 00:44:16 i Allmänt,

image14

Vad är egentligen kopplingen mellan amerikanska draman om dysfunktionella familjer och otroligt bra soundtrack? Jag såg nämligen härom kvällen någorlunda färska Running With Scissors, om en ung mans trassliga uppväxt med en självupptagen poetmamma,  och reagerade på det faktum att filmer på temat kulturmedvetna amerikanska familjer i upplösning alltid har sjukt bra soundtrack. Varför det? . Någon genialisk människa hade den goda smaken slänga ihop 10CC, Nat King Cole, Manfred Manns Earth Band och Elton John i låtlistan till Running With Scissors vilket känns som en perfekt blandskiva att lyssna på såhär hösten 2007. Det plychmjuka och melodiska 70-talssoundet som de bespottade AOR-hitsen har skulle lika gärna ha konstruerats av dagsaktuella grupper som Air, Pacific! eller Hot Chip.
Det märkliga i sammanhanget är att det senaste minnesvärda soundtracket innan "Running With Scissors"i min värld, var The Squid and the Whale (2005), som också handlade om mindre trygga uppväxtvillkor och frånvarande kulturföräldrar. Där spelades Lou Reed, Tangerine Dream, Bert Jansch och John Phillips som en magnufik musikkuliss.
För att slutgiltigt bevisa tesen om familjedysfunktionalitet och bra musiksmak, har vi ju fantastiska Royal Tenenbaums (2002) med hela neurotiska Tenenbaums-släkten samlad i en härligt pastellfärgad fadersuppgörelse. En fantastisk film med, enligt mig kanske världens smartaste soundtrack. John Lennon, Eric Satie, Nico, Paul Simon, Ramones och Elliott Smith kombineras i perfekt avvägda proportioner. Bättre blandskiva än så går inte att göra.
Ni som missat detta faktum måste såklart ladda hem samtliga tre soundtrack fyllda av velourdoftande familjerådgivningar och labila akademikerpappor.

Familjevideo

Publicerad 2007-09-19 19:10:43 i Allmänt,

image12

Även om musikvideoformatet kanske spelat ut sin roll, kommer det då och då små guldkorn till videos. Familjens "Det snurrar i min skalle" från skivan med samma namn är ett sånt exempel. En av de bästa musikvideos jag sett, över huvud taget. Den får en nästan att vilja bli pingstvän eller nåt.
Kolla även in unpluggedvideon till Sokos "I´ll Kill her". Sött, eller hur?

http://www.youtube.com/watch?v=QfU-4Y4_akY

http://www.youtube.com/watch?v=25AsfkriHQc

Om

Min profilbild

Eddie

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela