Got(lands)rock

Publicerad 2008-01-30 09:08:59 i Allmänt,Den gotländska rockgruppen Pascal hypas friskt i svensk media just nu. Med all rätt säger jag. Deras desperata variant av primitiv garagerock är det mest uppfriskande jag hört inom den hårdare rockgenren på väldigt länge. På Galgberget sparar Pascal inte på krutet när det gäller makabra cynismer och mörk desperation. Om du någon gång undrat hur ljudet av livsleda, ilska, ensamhet och dödslängtan låter på en sandstrand vid Östersjön behöver du inte undra längre. Monotona och slamrande höjdpunkter som "Längtar efter dig" och "Min ende vän" för såklart tankarna till psychobillypunk som The Damned, Black Rebel Motorcycle Club, Jesus & Mary Chain och Cramps, men också till melodramatisk åttiotalsrock i stil med Reeperbahn, TT Reuter, The Associates och Echo & the Bunnymen. Alldeles säkert ett av årets bästa svenska album.

Dålig distortion

Publicerad 2008-01-25 13:24:04 i Allmänt,

image72

Tyvärr. Hur jag än försöker lyckas jag inte gilla Magnetic Fields senaste skiva Distortion. Melodierna är det som vanligt inget fel på, Merritts förmåga på det området är odiskutabel. Det är själva konceptet som stör. Ambitionen har uppenbarligen varit att göra skapa ett wall-of-sound-album à la Psychocandy, med spruckna diskanter och rymlig reverb. Men utan Jesus & the Mary Chains ilska, kompromisslöshet och arrogans blir Distortion bara ett formexperiment utan egentlig poäng. Jaha, ni gillar "Just Like Honey", men är ett gäng medelålders Manhattan-akademiker som precis upptäckt pluginförstärkareffekterna i Cubase, liksom. Känns som att de drömmer punkdrömmar om evig revolterande ungdom, men låter som en laptopvariant av Raveonettes. Taskig självbild och ovärdigt ett sånt geni som Merritt, på något sätt. Ni kan bättre än så. Anlita Sebastien Teillier eller nån som producent för nästa album.

Åttiotalsdiamanter

Publicerad 2008-01-24 13:29:10 i Allmänt,

image71

Om ni missade Sara Martinssons utmärkta resumé (sänt 7 jan, P3 Pop) av 80-talets popscen i Sverige med Stranded Rekords i centrum bör ni leta er in på P3 Pops hemsida. Reeperbahn, Lustans Lakejer, Di Leva, Webstrarna och Ratata är bara några av alla svenska avantgardistiska koceptband och kajalartister från 80-talet som inte har inte fått den uppmärksamhet och status de förtjänar.

Om

Min profilbild

Eddie

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela