In the wee small hours of nyårafton

Publicerad 2008-12-29 11:28:45 i Allmänt,Snart dags för nyår. En högtid som åtminstone för min del är förknippad mer med känslor av sentimentalitet och nostagi, snarare än allmän festyra, glädje, kindpussar, hemgjorda snittar och allt det där. Min nyårsmusik präglas därför av denna sinnesstämning, men också av den glittriga kontexten, och befolkas därför till stor del av sorgsna dandys som sjunger ut sin hjärtesorg i slitna högtidskläder på efterfesten i den rökiga pianobaren. Jag talar om såna som Frank Sinatra (förstås!), Bryan Ferry (åh), Kevin Rowland (My Beauty räddade millennieskiftet), Edith Piaf, Burt Bacharach, Nina Simone, Andy Williams, Gene Pitney, Nat King Cole, Walker Brothers och Leonard Cohen. Även en del nyare saker med såna indietrotjänare som Suede, Paul Weller, Belle & Sebastian, Ed Harcourt plus lite åttiotalsplastsoul med George Michael, Sade och Spandau Ballet innehåller samma blandning av sentimentaltiet och sofistikerad retrotouch som passar nyårsstämningen.
Blir du också nere av tanken på det nya året kan du ge dig i kast med min nyårsanpassade Spotify-playlist. Gråt en skvätt i kostymen eller finklänningen, drick mousserande, rök en cigarett och lyssna på dina inbillade själsfränder. Kom gärna med tips på ytterligare bidrag till nyårsplaylisten.

The crying light

Publicerad 2008-12-29 10:06:07 i Allmänt,Antony & the Johnsons
nya album The Crying Light finns äntligen att ladda hem (officiell release 20 jan). Ni som redan är hängivna beundrare lär inte bli besvikna. Det är i vanlig ordning sakrala sorgeballader med Antonys unika röst i centrum. Om man någon gång blir sugen på att gå på balett, skriva med fjäderpenna eller spela basfiol på vinden, är det när man hör Antonys nästan medeltida kastratvisor. Det är finkulturellt och pretentiöst men på samma gång,  i allra högsta grad, modern popkultur. Antony kommer till Sverige och Stockholm (Cirkus) 19 mars.

Julstate '08

Publicerad 2008-12-28 17:10:35 i Allmänt,Med julen överstökad kommer den självklara (eller inte) frågan: vem/vilka gjorde bästa julmusiken 08? Kanske inte världens mest presigefyllda titel, men intressant kuriosa för popnördar.
Glasvegas jul-EP hör ju som tidigare nämnts naturligtvis till topparna och är väl det man kommer minnas mest i julmusikväg från 2008. En annan, lite mindre indiekreddig grupp, som också gjorde julmusik var The Killers. Deras Joseph, Better You Than Me med Elton John och Neil Tennant på gästsång var gemytlig grabbgospel med något religiöst i blicken. Helt okej trots allt. På tal om stora brittiska artister, var julkungen himself i farten på nytt. George Michaels December Song var finstämd, dock något daterad Tracks-soul, som hämtad från gamla Listen Without Prejudice. Ingen Last Christmas direkt, men pampig. Från svenskt indiehåll var det tystare än tidigare år på julfronten. TIACs göteborgspoppiga It´s Christmas hörde til något av de bättre bidragen härfrån. Men bäst av samtliga julalster i år, och håll i er nu, var nog ändå Amanda Jenssens Another Christmas. Jenssen är såklart betydligt bättre än sitt Idol-ursprung vilket hon med besked visar i den här Blue Christmas-lillasytern till doo-wopande countryballad. Elvis skulle ha varit stolt över sin adept.

Om

Min profilbild

Eddie

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela